Konya Tırnak Hastalıkları, Lazerle Tırnak Mantarı Tedavisi Konya, Konya Tırnak Mantarı Tedavisi
Tırnak Hastalıkları

El tırnakları ayda 3.5, ayak tırnakları ise ayda 1.6 mm uzamaktadır. Dolayısıyla tırnakta görülen bir bozukluğun tedavisi ve düzelmesi uzun süre alacaktır. Gebelik dönemi dışında kadınların tırnakları erkeklerden daha yavaş uzmaktadır. Yine yaz aylarında daha hızlı uzadıkları gözlenmiştir. Tırnağın uzaması geçirilen hastalıklar, beslenme, ilaçlar, darbe, ateşli hastalıklardan etkilenir.

Tırnaklar da aynı saçlar gibi genel sağlık ile ilintilidir. Tırnak kalınlaşması, renk değişikliği, çöküklük, çizgilenme bazı organ hastalıklarının belirtisi olabilir.

Mantar hastalıkları en sık görülen tırnak hastalığıdır. Daha çok nemli, sıcak ortamlarda görülür. Sürekli ayakkabı giyilmesi, terleme arttırır.

Mantar hastalıkları dışında liken planus, sedef hastalığı, bakteriyel hastalıklar ve melanom tırnak hastalıkları rasında yer alır. Tırnakta koyu renkli leke önemsenmeli ve hemen bir dermatoloğa başvurulmalıdır. Melanomda erken tanı hayat kurtarıcıdr.

Nadiren genetik hastalıklarda da tırnak bozukluğu gözlenebilir.

Tırnak batması ise yanlış tırnak kesimi, terleme ve yanlış ayakkabı seçimi sonrası gelişebilen ve kişinin günlük yaşantısını olumsuz etkileyen çok sık görülen bir tırnak hastalığıdır. Tırnaklar çok dipten olmayacak şekilde düz kesilmeli, batma başlıyor ise pamukla alttan desteklenmelidir.

Tırnakların bombeleşmesi kalp ve akciğer hastalıklarının belirtisi olabilir. Yine demir eksikliğinde incelme, düzleşme kenarların kalkması söz konusu olabilir.

Sedef hastalığı ve liken planus sadece tırnağı tutabilir. Sedef hastalığında en çok toplu iğne başı büyüklüğünde çukurluklar, tırnak boşalması, kalınlaşması ve sarı renk değişikliği dikkat çekerken, liken planusta çizgilenme renk değişikliği kalınlaşma görülebilir.

Paronişi (dolama) da yine sık görülebilen tırnak hastlıklarındandır. Tırnak etrafındaki dokuda kızarıklık, şişlik ve ağrı söz konusudur. Zamala iltihap birikerek fonksiyonu etkiler hale gelir. Akut paronişi bakterilere bağlı gelişirken, kronik yani süreğen tablo sedef hastalığı, ekzema gibi hastalıklarla ilişkili olabilir. Ellerin sürekli nemli kalması ve ardından Candida türü mantar ile enfekte olması kronik paronişiye yol açar.

Ayak ve Tırnak Sağlığı

Bakımlı ayaklar ve sağlıklı tırnaklar, estetik görünüm kadar genel vücut sağlığı açısından da büyük önem taşır. 

Tırnak batması, tırnak kalınlaşması, mantar, nasır ve diyabet kaynaklı ayak sağlığı problemleri dermatoloji uzmanları tarafından değerlendirildikten sonra “Ayak Sağlığı Merkezi”nde gerekli medikal bakım hizmetleri sunulmaktadır. Bunun dışında protez tırnak uygulaması da yapılmaktadır.

Tırnak yapısı

Tırnak üç katmandan oluşur. Üst katman; sert keratindir, orta katman; hücre yapıları ve çekirdeğinden meydana gelir, alt katman ise; yumuşak keratinden oluşmaktadır. Tırnağınkoruma özelliğinin yanı sıra kavrama, kaşıma ve dokunma  da yardımcıfonksiyonları  bulunmaktadır. Tırnakta şekil değişikliklerine ve uzama bozukluklarına yol açan faktörler

+ Mekanik baskı (travma)
+ Yanlış beslenme alışkanlıkları
+ İlaçlar
+ Meslek
+ Yaşlanma
+ Kimyasallarla temas
+ Hastalıklar
+ Taban ve parmak deformasyonları

Tırnak Batması

Günlük hayatta en sık karşılaşılan, sosyal hayatı olumsuz yönde etkileyerek yaşam kalitesini düşüren ayak sağlığı problemlerinin başında tırnak batması gelir. Bu hastalık, tırnağın dış köşelerinin yan kısımlarındaki yumuşak doku içerisine gömülerek ağrı, kızarıklık, şişlik ve enfeksiyon oluşması sonucu gelişir. Tırnak batmasına neden olan etmenler şu şekilde sıralanabilir:

+ Köşelerin yuvarlanarak yanlış tırnak kesilmesi
+ Yanlış ve özellikle dar ayakkabı seçimi
+ Travma
+ Aşırı kilo
+ Tırnak kalınlaşması
+ Yapısal olarak tırnağın geniş olması
+ Başparmağın içe dönüklüğü
+ Ayakta aşırı terleme
+ Tırnak batması tedavi yöntemleri

Tırnak batmasının tedavisinde ilk uygulanan yöntemler; tırnağı kaldırma, esneme, çekme ve sıkıştırma kuvveti uygulamalarıdır. Tedavi sonucunda tırnak ve tırnak yatağının formu fazla düzelmez fakat düzeltme “teli/bantı” yöntemiyle tırnak kenarındaki baskı azalır. Tırnağın kenarları etkin maddelerin girişine açık hale gelir ve dolaşım rahatlar,  bu şekilde yaralar daha hızlı iyileşir.

B/S Band (Yapıştırma Yöntemi): Band, yatay olarak tırnağın üzerine sabitlenir. Düz yay fonksiyonu sayesinde tırnağın elastikiyeti baz alınarak olabildiğince esnetilir. Yay sistemi sayesinde tırnağın batan kısmı kenarlarından hafifçe kaldırılarak anında acı hissi önlenir. Band uygulaması birkaç kez tekrarlandıktan sonra tırnak tekrar düzleşmeye başlar ve sağlıklı bir şekilde uzar.

Tel sistemi:Bu tedavi üç aşamadan oluşmaktadır. Tellerin uçlarındaki küçük kancalar tırnak kenarına yerleştirilip tırnağın orta kısmında bir halka yani ara tel yardımıyla birbirine bağlanır. Böylece tırnağın batan kısımları hafifçe kaldırılarak çevre dokular rahatlatılır. Bu sistemle tırnağın doğal uzaması desteklenmiş olup, doğru şekle getirilir.

Nasır ve Topuk Çatlaması

Ayak derisinde farklı nedenlerle meydana gelen sertleşmeler sonucu oluşan nasırlar ve topuk çatlakları, derinin üst tabakasının sertleşmesi ve dokuları irrite ederek derine doğru yayılmasıyla ilerler. Tekrarlayan travmaya karşı derinin bir anlamda kendisini savunması için gelişen nasır oluşumunda, sürtünme ve basınç etkilidir. Bunun sonucu olarak derinin yüzey hücreleri artarak deriyi kalınlaştırır. Nasır üç farklı şekilde görülür. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

Sert kuşgözü nasırlar: Çoğunlukla parmakların üzerine ve küçük parmağın kenarında meydana gelir.

Yumuşak nasırlar: Akıntıya yol açar. Mantar enfeksiyonlarına benzerler ve genellikle parmak aralarında sürtünen yüzeyler arasında gelişir.

Hiperkeratoz: Ayak tabanında görülür.

Ayak Sağlınızı Düzenli Bakımlarla Koruyun

Bir ömür boyu bizi taşıyan ayaklarımız; fazla kilolar, yanlış ayakkabı seçimleri ve çeşitli hastalıkların etkisiyle yıpranıyor. Nasır, topuk çatlağı, tırnak batması gibi ayaklarda görülen sorunlar, kişinin hayat kalitesini düşürüp psikolojisini bozabiliyor. Ayaklarda sık görülen bu problemler ayak sağlığı konusunda deneyimli uzmanlar tarafından uygulanan tedavilerle kolayca giderilebiliyor. 

Podoloji ayak sağlığı ve hastalıklarıyla ilgilenen sağlık alanıdır

Podoloji, ayak sağlığı ve hastalıklarıyla ilgilenen tedavi ve bakım hizmeti sunan sağlık alanıdır. Podoloji 12. yüzyıldan itibaren yeni bir meslek dalı olarak gelişmeye başlamıştır. Basit cerrahi işlemlere yönelik uygulamalar, berber ve hamamcılıkla birlikte yürütülmekteydi. Zamanla farklı isimlerle günümüze kadar gelmiştir. Podologlar konservatif bakım hizmeti sunan, koruyucu ve önleyici tedaviler yapan sağlık teknikerleridir.

+ Tırnak batması,
+ Nasır tedavisi,
+ Topuk çatlakları,
+ Protez tırnak,
+ Diyabetik ayak bakımı,
+ Medikal ayak bakımı
+ Doğru ayakkabı seçimi hizmetleri verilmektedir.
+ Medikal ayak bakımıyla ayaklar eski sağlığına kavuşuyor

Medikal ayak bakımı kişinin ayağındaki problem özelinde gerçekleştirilen hem sağlık hem de estetik görünüm için yapılan ayak bakımıdır. Medikal ayak bakımında ilk olarak ayak muayenesi yapılarak ayakta var olan problemler tespit edilmektedir. İhtiyaca göre gereken tedavi, dezenfeksiyonu sağlanmış podoloji odalarında, ameliyathane standartlarında steril edilmiş aletler ile mikromotor yardımıyla yapılmaktadır.

Bazı hasta gruplarında yapılan yanlış menikür ve pedikür gibi kozmetik bakımlar sonucunda tırnak kendini korumaya alarak batık, mantar, tırnak da şekil bozukluğu, tırnak altında yoğun hiperkeratoz meydana gelmektedir. Medikal ayak bakımı, doğru tırnak kesimi yapılarak başlanır, tırnak altında ki nasırlaşmış dokular, tırnak yüzeyleri, ayak derisinde bulunan hiperkeretoz ve nasırlar frezeler yardımıyla dikkatlice temizlenmektedir. Bakım, ayağa uygun kremlerle masaj yapılarak tamamlanmaktadır.

Podolojiyi gerektiren durumlardan bazıları

+ Yanlış tırnak kesimi,
+ Aşırı kiloya bağlı tırnaklarını kesememe,
+ Yanlış ayakkabı seçimleri,
+ Çeşitli travmalar,
+ Sürtünme ve baskı sonucu nasırlar,
+ Pedikür kaynaklı batıklardır.
+ Diyabet hastaları düzenli ayak bakımı yaptırmalıdır

Diyabet, yaşam boyu süre gelen, dikkatli kontrol gerektiren bir hastalıktır. Diyabetli hastaların diğer kişilere oranla ayaklarında problem yaşama olasılığı yüksektir. Diyabetik ayak sorunları tedavisi güç ve önemli bir sağlık sorunudur. Kan şekeri kontrolünün uzun vadede sağlanamaması sinir uçlarının hasar görmesine yani nöropatiye (his kaybına) neden olmaktadır. His kaybı olduğunda batma, yanma, donma fark edilmeyebilir. Kaslar esnekliğini kaybeder, ayak parmaklarında ve tabanda şekil bozukluğu oluşur. Ayaktaki yağ ve ter bezlerinin çalışmaması sonucu ciltte kuruluk, çatlaklar gelişmektedir. Gün boyunca ağrılığımıza taşıyan ayaklarda sürtünme ve travmalar nasırlar oluşturmakta ve zamanla yumuşak dokuda kanama yetersizliğine bağlı ülserler meydana gelmektedir. Tırnaklar da ise dolaşım bozukluğuna bağlı tırnak batması, tırnak mantarı, tırnak da şekil bozukluğu ve kalınlaşmalar görülebilmektedir.

Düzenli ayak bakımı yaptırması gerekenler arasında, diyabet hastalarının dışında sporcular, hamileler, topuklu ayakkabı giymek zorunda kalanlar bulunmaktadır. Ayda 1 kez düzenli ayak muayenesi ve bakımı podologlara yaptırılmalıdır. Podologlar ayak muayenesini yaptıktan sonra 6 ayda bir, 3 faklı testle ( monofilament, vibrasyon ve sıcak-soğuk) his kaybı bulunup bulunmadığına, bulunuyorsa ne kadar ilerlediğine bakılarak ayaktaki problem kontrol altına alınıp, düzenli bakım hizmeti sunulmaktadır. Gerekli olan durumlarda hastalar dermatoloji ve ortopedi uzmanlarına yönlendirilmektedir.

Ayak bakımın devamlılığı için bunları mutlaka yapmalısınız

+ Doğru ayakkabı tercihi yapılmalı, ayakkabıların boyuna, yüksekliğine, genişliğine, kalıbına ve malzemesine dikkat edilmelidir.   
+ Ayakkabıda parmaklar hareket edebilmeli ve en önemlisi ayakkabının hava alabilir özellikte olması gerekir.
+ Ayakkabılar kadar çoraplarda önemli bir faktör, pamuklu veya gümüş telinden yapılma çoraplar tercih edilmelidir.
+ Ayaklar her gün yıkanmalı ve fön makinasının soğuk tarafıyla kurutulmalıdır.
+ Ayaklar kuruluk ve çatlaklardan korunmak için parmak araları hariç düzenli kremlenmelidir.
+ En önemlisi de ayakkabı temizliğine özen gösterilmelidir.


Konya Tırnak Hastalıkları, Lazerle Tırnak Mantarı Tedavisi Konya, Konya Tırnak Mantarı Tedavisi