Gelişen modern tıp, teknoloji ve lazer uygulamaları ile istenmeyen dövmelerden kurtulmak artık daha kolay. Bu amaçla Q-SwitchedNd:YAG lazerler kullanılarak çok başarılı sonuçlar elde edilmektedir. Lazerler dövme boyasını küçük parçalara ayırır ve bu parçalar lenf dolaşımı ile vücuttan atılır. Bu şekilde dövmenin rengi zaman içinde açılır ve dövme yok olur.
Lazerle Dövme Silme İşlemi Güvenilir midir?
Dermatologlar tarafından kliniklerde yapıldığı sürece dövme sildirme işlemi güvenilirdir. Dövme silme işlemi özellikle kontrolsüz diyabet hastalarına, işlem yapılacak bölgede enfeksiyon ve siğil olanlara, otoimmün hastalığı olanlara yapılmamalıdır. Leke oluşma eğilimi olan kişilerde dikkatli olunmalıdır.
Dövme Tamamen Ortadan Kalkar mı?
Dövmeyi tamamen yok etmek mümkün olmayabilir. Genellikle %95 oranında başarı sağlanmaktadır.
+ Profesyonel olarak yapılmış dövmelerin silinmesi amatör olarak yapılan dövmelere göre daha kolaydır.
+ Yapılan dövmenin rengine, kullanılan boyanın cinsine göre başarı oranı değişmektedir.
+ Üst üste yapılmış dövmelerin silinmesi daha zordur.
+ Yeni yapılmış dövmelerin silinmesi eski yapılanlara göre daha fazla zaman alır.
Her Renk Dövme Silinebilir mi?
Kırmızı ve siyah renkli dövmeler tamamen silinirken yeşil ve mavi renkli dövmelerde önemli ölçüde açılmalar sağlanabilir. Her renk için uygulanacak farklı dalga boyları sayesinde daha başarılı sonuçlar elde edilebilir. Siyah renk için 1064 nm, sarı-mavi için 585 nm, yeşil için 650 ve kırmızı renk için ise 532 nm dalga boyu uygulaması dövmelerden tamamen kurtulma imkanı sağlayacaktır.
Dövme Silme İşlemi Ağrılı mıdır?
Dövme silme ağrılı bir işlem olduğu için uygulama öncesi lokalanestezik bir krem sürülür.
Dövme Silme İşlemi Ne Sıklıkta ve Kaç Seans Yapılır?
Dövme silme işlemi 6-8 hafta aralıklarla genellikle 3-10 seans uygulanır. Genellikle renkli ve amatör uygulanan dövmelerin silinmesi daha uzun seanslara ihtiyaç duyar.
Dövme Silme İşleminin Yan Etkisi Var mıdır?
Uygulama sonrası yüzde 1 hafta, vücutta 2 hafta kadar süren kabuklanma olur.Lazer uygulaması sonrası ciltte basit alerjik reaksiyonlar görülebilir. Lazerin uygulandığı bölge üzerindeki deride renk koyulaşması ya da renk açılması görülebilir.
Lazerle Dövme Sildirme
Dövme ya da başka bir deyişle tattoo; deri üzerine çeşitli makina ve aletler aracılığıyla birtakım geçici ya da kalıcı boyaların veya boya benzeri farklı pigment maddelerinin uygulanması ile oluşan cilt yüzeyinde şekiller bütünüdür. Geçmişten bugüne farklı uygarlıklarca çeşitli amaçlarla yapılan dövmeler-tatoolar günümüzde çeşitli felsefeleri, düşünceleri, ırksal, dinsel özellikleri yansıtmakta bazen de estetik görünüşü arttırmak için yapılmaktadırlar. Farklı farklı tür ve renkte boyalarla yapılan dövmeler vücudun her yerine uygulanmakta, farklı motif, yazı, bütünlük ya da şekillerde olabilmektedir.
Çoğu zaman istenerek ve severek yaptırılan bu dövmeler kimi zaman insanlar için kurtulması gereken ve vazgeçilebilen bir durum haline gelebilmektedir.
Dövme silmenin tedavisi çeşitli yöntemlerle yapılabilir, ancak günümüzde lazerle dövme silme haricinde başarılı olabilecek bir başka yöntem, teknik ya da cerrahi alternatif bulunmamaktadır. Lazerle dövme silme haricinde hastalara kesinlikle önermediğimiz kimyasal maddeler ve ajanlar kullanarak dövme silme çıkarma, ameliyatla dövme çıkarma, cerrahi eksizyon, dermabrazyon mekanik cilt soyma yaparak dövme çıkartma yöntemleridir. Bunların tamamında hem bir iz kalmakta, hem yanık oluşabilmekte, lekelenmeler meydana gelmekte ve eskisinden kötü bir sonuç alınabilmektedir.
Lazerle Dövme Silme
lazerle dövme sildirme Konya Dövme silme tedavisinde, Q Switched Nd Yag lazer dışındaki diğer yöntemler başarılı olmaz ve genellikle iz, leke, gölge ya da yanık sekeli ile sonuçlanırlar. Bu yüzden günümüzde lazerle dövme tedavisi, lazerle dövme sildirme yapılmaktadır. Dövme silme tedavisinde kullanılan lazerler, Q-switched denilen nanosaniye gibi çok kısa sürede, yani saniyenin trilyonda biri kadar kısa bir zaman diliminde belirli enerji miktarını verebilen teknolojik cihazlardır. Dövme silme tedavisinde dövmenin cinsine uygun lazerler dalga boyuna göre belirlenir. Uygun dalga boyunda lazer ışığı kullanıldığında, dövme boyası parçalanır ve patlar. Çok ufak parçalara ayrılan boya yani pigment partikülleri, hücreler (makrofajlar) tarafından taşınarak vede sindirilerek vücuttan atılır.
Lazerle Dövme Silme İşlemi Nasıl Gerçekleşir?
Bu ışık derinin üst tabakalarına zarar vermeden geçer ve seçici olarak dövmeyi oluşturan pigmentler ve onları çekmiş hücreler tarafından absorbe edilir. Lazer enerjisi dövme pigmentlerinin küçük parçacıklara bölünmesini ufalanmasını sağlar. Bu küçük parçacıklar daha sonra vücudun immün (savunma) sistemi tarafından yok edilirler. Lazerle dövme silme işleminde kullanılan cihazlar dövme pigmentleri tarafından en iyi emilecek dalga boyunda ışınlar üretir. Bu ışınlar sadece pigment tarafından tutulmakta, dövme çevresinde bulunan normal dokuları, deriyi, siniri ya da damarları etkilememektedir.
Her dövmenin kendine özgü olması sebebiyle, silme teknikleri de her bir vakaya kişiye, dövmeye özel planlanmalıdır. Profesyonel yapılmış dövmeler genelde derinin alt tabakalarında ve aynı derinliktedir. Dolayısıyla lazerle dövme silme işlemi de tüm dövme üzerinde genellikle homojen sonuç vermektedir.
Amatör dövmeler ise usta bir el tarafından yapılmadığı için pigment farklı derinliklere vede farklı dozlarda verilebilmektedir. Bu durumda aşırı derine verilmiş renklerin pigmentlerin temizlenmesi zorlaşmaktadır. Yeni bir takım mürekkepler ve pastel renklerin kullanıldığı profesyonel dövmeler oldukça dirençli olmaktadır ve tamamiyle temizlenmesi oldukça zor hale gelebilmektedir.
Lazerle Dövme Silme Sıkça Sorulan Sorular
Dövmenin Rengi Lazerle Dövme Silme İçin Önemli midir?
+ Siyah; ışığı tamamen absorbe edebilen yani tüm dalga boylarını absorbe eden bir renk olduğundan, lazerle dövme silme tedavisine en hızlı yanıtı verir. Koyu renkler de siyaha yakın etkiler gösterdiği için dövme silme işlemi kolay olmaktadır. En başarılı uygulama siyah renk dövmelerdedir.
+ Yeşil gibi bazı renkler sadece bazı dalga boylarındaki ışınları absorbe eder ve pigment rengine uygun dalga boyu üreten lazerlerle silinebilir.
+ Yeşil ve sarı gibi renkler ışığı daha az emebildiğinden dövme sildirme uygulaması 532 nm Q-Switched lazer ile yapılmaktadır.
+ Kırmızı, kahverengi, sarı renkli dövmeler, 532 nm Q-switched lazer ile tedavi edilir.
+ Mavi, siyah yeşil dövmeler 1064 nm Nd-YAG Q-switched lazer ile yapılır. Ben kişisel tercih olarak bazen renkli dövmelerde bir kaç dalga boyuyla uygulamayı aynı anda yapmayı uygun görmekteyim.
+ Spectra, 1064 nm, 650 nm, 585 nm ve 532 nm olmak üzere dört farklı dalgaboyu üretebilen bir Q-switched Nd:YAG lazerdir. Dolayısıyla Spectra lazer ile her renkteki dövmeler silinebilmektedir.
Lazerle Dövme Silme İşlemi Ağrılı mıdır?
Dövmelerin gerek yaptırılması gerekse sildirilmesi süreçlerinin çok rahat olduğu söylenemez, mutlaka azda olsa bir ağrı duyulmaktadır. Lazer cihazının güçlü ışın atımları deri ince lastik çarpmış gibi hafif bir hisse neden olur. Hastalar açısından tolere edilebilmektedir. Gerekirse lokal anestezi içeren krem ya da lokal anestezi uygulanabilir. Eğer dövme yoğun ve dolu bir dövmeyse genelde ilk bir ya da iki seans lokal anestezi ile uyuşturarak uygulama yapmayı tercih ediyorum. Bu sayede hem ağrı olmuyor hemde efektif dövme silme seansı yapılmış oluyor.
Lazerli Dövme Sildirmenin Sonuçları Nasıldır?
Lazer ışığını pigment (dövme boyası) emer ve ışık enerjisi hücre içinde ısı enerjisine dönüşür; pigmenti barındıran hücre tahrip olur, patlar ve pigment hücre dışına çıkar. Hücre dışındaki pigmenti makrofaj denilen vücudun savunma hücreleri alarak yada sindirerek lenfatik sistem vasıtasıyla o bölgeden uzaklaştırırlar. Bu süre bir çeşit yara iyileşmesi sürecidir ve kişisel farklılıklar göstermektedir. Yeniden aynı bölgeye dövme silme lazer uygulaması içinde bu bölgede yara iyileşmesinin bitmesi gerekmektedir. Her uygulamada lazer senası sonrasında dövme rengi beyazlaşır, akabinde kırmızı bir yara durumu oluşur. 3 gün sonra şeffaf bir kabuk oluşur. Bu kabuk aynı dövmeyi yaptırdığınız zamanki kabuk gibidir. 15 gün sonra ise kabuk dökülür ve dövmenin bir kısmı çıkmış, bir kısmı hafiflemiş bir kısmı ise duruyor olacaktır. Zaman içerisinde dövme dahada çıkacaktır ve sonraki seansı beklemeniz gerekecektir.
Lazerle Dövme Silme Kaç Seans Sürer?
Genelde dövmenin tamamen silinebilmesi için tekrarlayan seanslara ihtiyaç duyulmaktadır. Seans sayısı dövmede kullanılan mürekkep tipi ve mürekkebin ne kadar derine enjekte edildiği, rengi, yoğunluğu, dövmenin içinin dolu olup olmaması, yazı ya da resim dövme olup olmaması ile yakından ilgilidir. Bazen 1-2 seansda tamamen geçmektedir, dirençli durumlarda ortalama 5 seans sürmektedir. Bazen daha uzun seansa da ihtiyaç duyulabilir.
Dövmenin Yaşı Lazer Dövme Silmeyi Nasıl Etkiler?
Dövmeler zamanla yaşlanır ve yıpranır. Bu süre ortalama 2 yıldır. Dolayısıyla 2 yıldan eski dövmeler daha rahat çıkar, 5 yıl ve üzeri dövmeler ise en rahat silinen dövemelerdir. Çok yeni yapılmış 1 hafat gibi dövmelerde ise yaranın iyileşmesini beklemek daha uygun olacaktır.
Lazerle Dövme Silme Yazın Yapılabilir mi?
Lazerle dövme silme işlemi her mevsim yapılabilir. Yazın yapılacak uygulamalarda, sonrasında güneşten korumak önemlidir. Eğer hasta uygulama yapıp yaz tatiline gidecekse bu uygulamayı tatil sonrasına ertelemek daha doğru olur. Uygulamanın 1 ay sonrasında deri tamamen normalleşeceği için istenilen her şey yapılabilmektedir. Bronz tenli bir kişiyede dövme sildirme yapılabilir, hastanın zenci ya da siyah ırkdan olması lazerle dövme silme işlemini etkilemez. Elbette deri rengi açık hastaların yara iyileşmesi daha hızlı olur, ancak dövmenin daha hızlı silinebileceği anlamına gelmez.
Lazerle Dövme Silme Fiyatları Neye Göre Değişir?
Lazerle dövme sildirme 2020 fiyatları dövmenin büyüklüğüne, rengine, yerine, yoğunluğuna, altında başka bir dövme olup olmamasına bağlı olarak değişmektedir. Lazerle dövme silme ücretleri için muayene olmaya gelebilirsiniz, yine dövmenizin fotografını çekip mail ile gönderebilirsiniz, bu şekilde dövme seansı fiyatınız hakkında bilgilenmiş olursunuz.
Konya'da lazerle dövme silme uygulaması, Uzm. Dr. Ayça Tuğrul tarafından yapılmaktadır.