Lazer epilasyon; selektif fototermolizis prensibi üzerine çalışır. Renkli kıllar üzerinden özgün bir ışığın yoğun olarak gönderilmesi ile kıl kökünde yoğunlaşan ısı enerjisi sayesinde kıl kökünde tahrip meydana getirilir ve bu sayede kıl uzun süreli olarak yok edilir. Lazer epilasyon ile uygun kıllarda kalıcı bir sonuç elde etmek mümkündür. Lazer teknolojisinde birden fazla cihaz mevcut bulunurken, kalıcı epilasyon yöntemi sağlamak amacı ile kullandığımız cihazlar arasında; Alexandrite, Diode lazer ve Ndyag laser yer almaktadır. Bu cihazları birbirinden ayıran tek özellik ise dalga boylarıdır.
Lazer Epilasyon Çeşitleri
Epilasyon yapmak için faydalanılan lazerler üç tanedir. Bu üç lazer farklı kıl tipleri, deri rengi ve kıl rengine göre kullanım alanlarına göre ayrılır. Bu cihazlar arasında seçim yaparken tüm yukarıda sayılan kriterler göz önünde bulundurulursa, lazer epilasyon sonucunun daha başarılı olması da beraberinde sağlanacaktır. Konya'da dört farklı hastanede hizmet veren Dr. Ayça Tuğrul'da;
Diode Lazer Epilasyon: FDA onaylı lazer epilasyon aleti diode hakkında birkaç bilgi paylaşmak istiyoruz. 808-940 nm arasında karma dalga boyu ile çalışır. Beyaz tenli ve ince kıllarda dalga boyunun daha derine ulaşmasından dolayı, ince kıllarda daha etkili sonuçlar ortaya çıkar. 808 – 940 nm arasında karma dalga boyu özelliğinden ince tüylerde de etki gösterirken aynı zamanda kalın kıllarda da etkilidir. Diode lazer öncesi işleme gelmeden bir gün önceden kıllar tamamen tıraş edilerek sıfır boyutunda olmalıdır.
Beyaz tenli ve siyah kalın kıllarda ideal ve konforlu işlem sağlar. Üçüncü seanstan itibaren kıllar da gözle görülür incelme ve azalma fark edilir. İşlem öncesi kıllar 2 yada 3 gün önceden mutlaka kısaltılmalıdır. En iyi epilasyon aleti olarak çok kişi tarafından tercih edilir.
ND:Yag Lazer: Yağ Lazer Sistemleridir. 1064 nm dalga boyuna çalışır. Kılcal damarlar üzerinde büyüyen kıllarda oldukça etkilidir. Koyu tenli kişilerde lazer epilasyon işlemi için kullanılır.
Bu teknik ve cihazların herbiri birbirini tamamlayıcı olarak kullanılır, maksimum etki hedeflenir. Her cilt ve kıl yapısına etkili farklı lazer sistemleri ile alanında uzman dermatolog gözetiminde uygulama yapılır. Lazer epilasyon uygulamaları tıbbi gerçeklere uygun olarak yapılmalıdır. Ticari çıkarlar düşünülmeden gerçekçi bilgiler verilmeli, sözde garantiler ve vaatlerle (kesin sonuç, bitme garantisi, bitene kadar vb.) kişiler yanıltılmamalıdır.
Kullanılan cihazlar hakkında ayrıntılı bilgi almak için sayfanın altında yer alan Lazer Epilasyon Cihazları başlığına gidin.
Lazer Epilasyon Merkezi Seçimi Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler
Lazer epilasyon merkezi seçerken çok dikkatli olmalısınız. Mutlaka çok deneyimli bir lazer epilasyon merkezi seçmelisiniz. Çünkü uzman dahi olmayan birçok kişi tamamen ticari kazanç amacı ile lazer epilasyon merkezi açarak büyük riskler taşıyan bu işlemi uyguluyor. Bu merkezlerde kısa zamanda çok gelir elde etmek için bilimsel ve etik olmayan, kalıcı zararlara yol açabilecek uygulamalar bilinçsiz olarak yapılmakta birçok insan mağdur edilmektedir. Bilinçsiz lazer epilasyon uygulamaları sonucu kılları sadece incelip azalmayanlar hatta artanlar, lazer epilasyon sonrası kalıcı yanık izleri yaşayanlar maalesef giderek artmaktadır. Hatta bu nedenle açılan davaların artması sonucu Sağlık Bakanlığı sadece doktorların sahip olduğu büyük tıbbi kuruluşlarda lazer epilasyon uygulamasına izin verilmekte ve sayıları hızla artan ticari amaçlı lazer epilasyon merkezlerinin ruhsatlarını iptal edilmektedir. Bünyemizdeki tüm klinikler, aletler ve uzmanlar devlet kurumları tarafından uluslararası ve ulusal olarak onaylıdır. Lazer epilasyonun ağrısını tarif etmek gerekirse; lazer ışığının deri ile her temasında lastiğin deriye çarpma ağrısı gibi hafif bir ağrı demek doğru olur. Derinin korunması amacıyla uygulanan soğuk hava akımı, ağrı hissini azaltacaktır. Bunun yanında, soğutulan deri sayesinde deri üst tabakasında lazer ışınımına bağlı oluşan enerjiden olabilecek hasarlar bertaraf edilmektedir.
Lazer yapılacak bölge işlem öncesi temizlenmelidir.
Yukarıda da bahsedildiği gibi lazer uygulaması öncesi ve sonrasında güneşten korunma önemlidir. Bu koruma sürekli ışığa maruz kalan yüz, boyun ve kol gibi alanlarda daha da önemlidir.
Lazer uygulaması sonrası sıcak su ile banyo yapılmamalı, keselenme gibi deriyi tahriş edebilen eylemlerden kaçınılmalıdır.
Deri bakımı uygulama alanına göre değişebilir. Bu konuda doktorunuz size ayrıntılı açıklama yapacaktır.
Lazer epilasyondan hemen sonra cilt üzerinde en fazla birkaç saat içerisinde geçecek şekilde hafif bir güneş yanığına benzeyen bir yanma hissi ve kızarıklık oluşabilir.
erkeklerde yüz bölgesine lazer epilasyon
Lazer Epilasyon Uygulaması Sürecinde Uyulması Gerekenler
Kıl oluşumunda gerekli olgunlaşma evresinin tamamlaması beklenmelidir.
Vücut bölgeleri için ikişer ay ara ile ortalama 4-6 seans, yüz bölgesindeki daha ince kıllar için birer ay ara ile ortalama 6-12 seans gerekecektir.
Bu seans sayıları kıl yapısına göre kişiden kişiye farklılıklar gösterebilir.
Alexandrite lazer epilasyon sisteminden etkilenerek hırpalanan kıl köklerinin daha sonra ki yıllarda kıl üretmesi mümkün değildir.
Tıbbi gerçeklere göre ve etik lazer epilasyon uygulaması yapılmalıdır. Ticari amaçlı kısa aralıklarla seans uygulaması yapılmamalı, gerçekleşmeyecek sonuçlar vaat edilerek ve sözde garantiler ile kişiler yanıltılmamalıdır.
Etkin dozda epilasyon uygulaması yapılmalı, düşük lazer epilasyon dozları uygulanarak seans sayısının arttırılması gibi ticari yaklaşımlarda bulunulmamalıdır.
Lazer Epilasyon Yaptırmak Zararlı mıdır?
Lazer epilasyon uygulamasının, sağlık açısından herhangi bir zararı yoktur. Çünkü lazer; non-iyonize (iyonize olmayan) enerjidir. Bu da hücre mutasyonunu etkilemediğinin göstergesidir. Lazer epilasyonda kullanılan tüm lazer tipleri yalnızca kıl foliküllerini (kılın kök hücrelerini) hedefler. Lazerin sağlığa herhangi bir olumsuz etkisi bulunmamaktadır. Lazerlerin ışık dalga boyları sadece tüy köküne indiği için ve bunun altına inmedikleri için yumurtalıkların veya iç organların etkilenmesi söz konusu değildir. Artık hem Türkiye'de hem dünyada FDA onaylı olarak lazer epilasyon yürütülmektedir. Burada önemli olan doğru cihazla doğru enerjide ve kontrollü bir şekilde doktor kontrolünde işlemin yapılmasıdır. İşlem yapılırken özellikle melanositlerin yoğun olduğu benler korunmalıdır. Üstü mutlaka kapatılmalıdır. Bunun dışında eğer lazerin yeterli derecede soğutma sistemi yoksa ve enerji doğru ayarlanmamışsa yara ve yanıklar oluşabilmektedir.
Lazer Epilasyonun Yan Etkileri Nelerdir?
İşlem sonrasında kıl köklerinde belirginlik, deride kızartı oluşur. Bu yan etkiler hemen her lazer uygulamasından sonra oluşur. Fakat 1-3 saat içinde çok nadiren 24 saat sonunda kızartı kaybolmaktadır. İşlem bölgesi mutlaka güneşten korunmalıdır. Bu süreç 7-15 gündür. Yine güneşlenme sonrası lazer uygulanabilmesi için en az 3 hafta beklenmelidir. Aksi taktirde işlem alanında lekelenme riski oluşabilir. Bir diğer önemli konu da lazer epilasyon yaptırırken işlemin kaç seans süreceğini bilmektir. Kılın rengi, kalınlığı, bulunduğu bölge, ten rengi gibi faktörler lazer işleminin kaç seans olabileceğini etkileyebilir. Kalın, siyah renkli kıllı ve açık tenli bireylerde seans sayısı azalırken açık renkli, ince kıllı ve koyu tenli kişilerde lazer epilasyon seans sayısı artmaktadır. Ortalama olarak 4-6 seans kalın koyu renkli kıllarda yeterli olabilmektedir. Lazer epilasyon sonrasın ciltte kızarıklık ve gerilme olması normaldir. Bazı ciltler hassastır ve işlem sonrası kuruluk hissedilebilir. Bu durumda nemlendirici kullanılması tavsiye edilir. Lazer epilasyondan tedaviden sonra bir veya iki hafta içerisinde lazer epilasyon yapılan bölgelerin güneş görmemesi gerekmektedir. Lazer epilasyon yapılan yerlerde lekelenmeler olabilir. En az 30 faktör içeren güneşten koruyucu kullanmalıdır. Lazer sonrası kıl köklerindeki tüyler tedaviden 1 veya 2 hafta içerisinde uzayabilir. Eğer rahatsız oluyorsanız kesebilirsiniz. Seans aralıklarında jilet kullanımında bir sakınca yoktur. Jilet dışında; ağda, sir ağda, cımbız, iple kıl alma gibi yöntemleri asla kullanmamalısınız. Epilasyon yapılan bölgeyi nemli tutmanızda fayda vardır. Bu önlemlerin dışında epilasyon yapılan bölgeye 24 saat boyunca sıcak su değdirmemeniz, epilasyon sonuçları açısından oldukça faydalı olacaktır.
Lazer Epilasyon Seans Aralıkları Hakkında Bilgi Alın
Lazer epilasyonda ana faktör kıl varlığıdır. Çünkü lazer ışını kıl üzerinden kıl köküne gönderilmektedir. Lazer epilasyon sonrası 15 gün içinde işlem alanındaki kıllar dökülür. Bir sonraki lazer uygulaması için kıl çıkışı beklenir. Bu süre ortalama 6-8 haftadır. Fakat bazı durumlarda süre uzayabilir. 10-12 hafta kıl çıkışı görülmeyebilir. Lazer epilasyon uygulaması her ten rengine ve kıl tipine göre farklı uygulama yöntemi ve farklı lazer teknik ayarları ile uygulanabilir. Kıl tipi ve cilt tipi iyi analiz edildikten sonra yapılan uygulama ile başarılı sonuçlar elde edilmektedir. Genel olarak insanlar lazer epilasyon uygulamasının uzmanlık gerektirmediğini düşünmektedirler. Ancak lazer epilasyon hem uzmanlık hem de tecrübe gerektiren doktor kontrolünde yapılması gereken bir uygulamadır. Lazer epilasyonda cilde gönderilen lazer ışını cildimizde bulunan birçok etkene takılarak ilerlemeye çalışacağından, ancak uygun atım tekniği ve zamanlaması ile başarılı sonuçlar elde edilebileceği bilinmelidir. Lazer epilasyona gelmeden önce ağda, iple veya cımbızla kıl alma uygulayanların kıllara hiçbir işlem yapmadan en az 15 gün beklemeleri gereklidir. Kıllar tıraş edilebilir. Renk açıcı kullanımı kesilmelidir. Lazer epilasyon uygulama alanına işlem öncesi makyaj uygulanmamalı, deodorant veya antiperspirant uygulanmış alanlar varsa da temizlenmelidir. Lazer epilasyon fiyatları ile alakalı bilgi almak ve randevu oluşturmak için aşağıda yer alan iletişim formunu doldurabilirsiniz. Dilerseniz whatsapp hattımız üzerinden bize ulaşabilirsiniz.
Lazer Epilasyon Hakkında Mutlaka Bilmeniz Gerekenler
Roaccutane kullanan kişilerde epilasyona başlamadan 6 ay önce bu ilacı doktor kontrolünde bırakmalıdırlar. Çünkü bu ilaç cildi ışınlara karşı daha hassas hale getirir, tahriş olan hücrelerin yeniden onarımını zorlaştırır ve ciltte yanık olma riskini arttırır.
Kronik hastalık ya da cilt hastalıkları varsa mutlaka epilasyon uzmanına bilgi verilmelidir.
Epilasyondan en az 4 hafta önce istenmeyen tüylerin ağda, cımbız, epilatör, tüy dökücü krem gibi yöntemlerle alınmasının bırakılması gerekir.
Tedaviden önceki hafta içinde ağda, sir ağda, tüy dökücü krem, cımbız gibi kılları kökten alım yöntemleri kullanılmamalı. Çünkü lazerin etkileyip yok edeceği kıl kökünü koparmış olursunuz. Bu da lazerin etkisini azaltır. Tüylerin rahatsız edici olması durumunda tıraş bıçağı ile kısaltılması doğru olur. Düzenli olarak kullanılan bir ilaç varsa epilasyon uzmanına mutlaka bilgi verilmelidir.
Epilasyondan önce cilde kimyasal peeling ya da cildin soyulmasına sebep olan ürünler uygulanmamalıdır. Tüylerin rengi sarartıcı maddeler kullanmamalıyız.
Epilepsi, sedef hastalığı, ciddi yan etkilere sahip sivilce ilaçları kullanımı, kalp pili kullanımı gibi durumlarda epilasyon yapılmaması doğru olur.
Epilasyondan 1 ay öncesinden itibaren güneşlenmekten ve bronzlaşmaktan kaçınmak gerekiyor. Çünkü epilasyondan istenen sonucun alınabilmesi için kişinin kendi ten rengine sahip olması gerekir.
Solaryuma girmeyi azaltmalısınız. Bronz ten lazerin etkinliğini azaltır. Bronz cilde epilasyon yapılmaz. Bu konuya çok dikkat etmelisiniz.
Lazer epilasyondan önce ciltteki makyaj temizlenmelidir. Ciltteki makyaj lazer enerjisini emerek, daha az enerjinin kıl köküne ulaşmasına ve etkinliğini azaltmasına neden olur. Makyaj lazer ısısını arttırarak ciltte tahriş ve yanık olmasına sebep oluşturur.
Lazer tedavisinde kişinin kıl yapısına uygun hangi lazer cihazınla işlem yapılacaksa kıl alımı yapılmalıdır. Alexandrite lazer cihazınla işlem yapılacaksa yapılacak olan bölgede kılların 3 gün öncedesin de jiletle temizlenmesi gerekmektedir. Alexandrite lazer cihazınla işlem yapılacaksa yapılacak olan bölgedeki kılları jilete hassasiyeti olan kişiler kısaltma cihazlarıyla kıllar kısaltılmadır. Yine bazı bıyık çeşitleri ve genital bölge temizliği için lazer epilasyon kullanmadan önce uzmanlardan tavsiye almalısınız.
Diode lazer ile işlem yapılacaksa yapılacak olan bölgedeki kıllar 1 gün öncesinde jiletle temizlenmelidir.
Lazer epilasyondan sonra 24 saat boyunca yapıla bölge sudan uzak tutulmalıdır. Lazer epilasyon yapılan bölgelere banyoda sert kese işlemi yapılmamalıdır. Lazer epilasyon yapılan bölgeye 15 gün sonra kese yapılabilir.
Epilasyon genellikle sonbahar, kış ya da ilkbahar mevsimlerinde yapılırken, yaz tercih edilmez. Çünkü hem epilasyon yapılan bölgenin bir süre güneşe maruz kalmaması gerekiyor hem de güneşten bronzlaşmış olan ciltte epilasyondan istenen sonuç alınamayabiliyor. Bu sebeple de epilasyon yaptırmadan bir süre önce güneşlenmeyi bırakmak önerilir.
Epilasyon, gözkapağı hariç vücudun her bölgesine uygulanabilir. Epilasyon vücutta gözkapakları hariç istenmeyen kılların olduğu her bölgeye uygulanabilir. Kadınlar genellikle; bacaklar, kollar, koltuk altı bölgesi, genital bölgeye epilasyon yaptırırken, erkekler; sırt, göğüs, omuz, karın bölgesine epilasyon yaptırmayı tercih etmekteler. Erkek lazer epilsayon için de hemen hemen tüm vücuda uygulanabilir.
Epilasyon, çok acılı, ağrılı bir işlem olmamakla birlikte, hafif bir sızı hissedilebilir. Epilasyon esnasında duyulan acı hissi anlık ve düşük düzeydedir. Epilasyondan %100 garanti beklemek yanlış olur!
Epilasyon yapılan hiçbir bölgede tüyler tek seansta bitmez ve uygulandığı bölgeye göre değişiklik göstermekle birlikte ağırlıklı olarak 4 – 8 seans sonunda istenen sonuç alınabilir. Epilasyondan maksimum olumlu sonuç alınabilmesi için de hem seanslara belirlenen aralıklarla katılmak hem de uzmanın uyarı ve önlemleri dikkate almak gerekiyor. Her bir faktörün olumlu ve istendiği gibi seyrettiği epilasyon seanslarının bile %100 başarı garantisi olmadığının altını çizmekte fayda var. Dudak çevresine yapılan epilasyon kalıcı etki göstermeyebilir!
Epilasyon için klinik, doktor ve güzellik merkezlerine görüşmeye giderken veya ilk lazer tedavisine giderken tüylerin uzamış olması çok önemlidir. Bu sayede epilasyon yapılacak olan bölgenin detaylı olarak incelenebilmesi, buradaki kılların analiz edilerek ışın dozların ayarlaması mümkün olabilir, daha doğrusu kolaylaşır. İlk seansa uzamış tüylerle gidildiğinde, bu tüyler tıraş edilir. Ancak sonraki seanslara giderken evde tıraş edilebilir.
Epilasyon aleti fiyatları ve lazer epilasyon fiyatları arasında karşılaştırma yaparken mutlaka bu işlemin uzman kişiler tarafından yapılması gerektiğini de aklınızda bulundurun.
Lazer Epilasyon Cihazları Hakkında Genel Bilgiler
Epilasyon söz konusu olduğundan piyasada çok çeşitli cihaz tipleri ve markaları bulunmakta ve bunların da etkileri farklılık göstermektedir. Bu konuda en net veri, tek bir cihazla tüm bölgelerin sorunu çözülemeyeceği şeklindedir. Bu bağlamda vücut bölgelerinde alexandrite tipi cihazlar etkili iken, özellikle yüz bölgesinde diod tipi cihazlar ile istenen başarı elde edilebilmektedir. Daha köklü, daha derin yerleşmiş kıllarda ise Nd-Yag tipi cihazların istenen çözümü sunduğu bilinmektedir. Yazımızın giriş kısmında sizlere lazer epilasyon cihazları hakkında kısa bilgiler verdik. Şimdi, tüm ayrıntılarıyla birlikte lazer epilasyon cihazlarını inceleyelim ve Dr. Ayça Tuğrul'da kullanılan lazer epilasyon cihazları hakkında her şeyi öğrenelim. İlk olarak, lazer epilasyon hakkında daha detaylı bilgi almak istiyorsanız bize çağrı merkezimiz, whatsapp hatlarımız ve bu sayfanın en altında yer alan form aracılığıyla ulaşabileceğinizi haırlatalım ve lazer epilasyon cihazlarını tanıtmaya başlayalım.
Aleksandrite Lazer Epilasyon Cihazı:
Açık ve orta tenli bireyler için, ortalama 6-8 seans sonucunda %90 oranında sonuç elde edilebiliyor. Cihaz ışını ‘melanin’ pigmentini takip ettiğinden dolayı koyu tenli bireyler için uygun değildir. Ten seçimi ve parametre seçimleri doğru yapılmadığı taktir de ciltte ciddi hasarlar bırakabilir. Tüm bunlara sebebiyet vermemek adına, seçimlerinizi iyi yapmalısınız. Alexandrite cihazı için, işlem yapılacak bölge 2-3 gün öncesinden kısaltılmalı işlem olacağı gün yüzeyde 1 mm kadar kıl görünmelidir. Atışlar yapıldığında işlem yapan kişinin yüzeyde ki kılın yandığını görmesi gerekir. Atışlar uzaktan yapılır, ten ile teması yoktur. Ortalama 1 hafta 10 gün sonra kıllar çıkmaya başlayacak ve ardından hemen dökülme gözlemlenecektir. Dökülme aşamasında kese yapılması hem ciltte batık problemi varsa yumuşatmaya hem de daha hızlı bir dökülme evresine girmeye yardımcı olacaktır. Seans aralarında asla kılları kökten alma veya ara jilet uygulamaları yapılmamalıdır. Sadece seansa gitmeden 2 ya da 3 gün öncesinde kısaltma işlemi yapılmalıdır. 8 seansın sonunda, elde edilen sonuç ömür boyu devamlılığını sağlayacak, bir daha asla çıkmayacak ibaresi kullanmak yanlıştır. Sene de bir defa da olsa ara tarama seansları gerekebilir. İnsan vücudun da her gün hormonsal denge değiştiğinden ötürü, kalıcılık oranı, vücut ile doğru orantılıdır. Vücutta ciddi bir hastalık boyutun da hormonsal değişim olmadığı sürece, kalıcılığını koruyacaktır. Son olarak bu cihazın sadece hastane ve doktor kliniklerin de kullanımı yasaldır. Güzellik merkezlerinin Alexandrite kullanma yetkisi yoktur.
Diode Lazer Epilasyon (Buz Lazer Epilasyon):
Acısız epilasyon olarak biline buz başlıklı lazer, başlığındaki soğutma sistemiyle Alexandrite epilasyon cihazına göre daha acısız bir cihazdır. Genellikle kalın tüylerden ziyade daha ince tüyler için tercih edilmektedir. Diğer cihazın tam tersine işlem yüzeyde sıfır tüy olacak şekilde yapılmaktadır. Alexandrite göre dökülme süresi daha uzundur. Yüz ve kol bölgesi diğer bölgelere nazaran zor bölgelerdir. Ortalama 8-10 seansta sonuç elde edilebilir. İşlem olacak bölge ultrason jeli ile kaplanır ve tarama sistemiyle çalışılır. Buz lazer epilasyon olarak da sık sık adlandırılır.
İğneli Epilasyon:
Epilasyon tarihindeki en eski yöntemdir. Diğer cihazlara nazaran kıl köklerine tek tek işlem yapılmaktadır. Altın uçlu iğnelerle; kıl folikülünün çıkış yönüne doğru girilerek elektrik akımı verilir ve ciltten ayrılması sağlanır. Oldukça acılı bir yöntem olan iğneli epilasyonun avantajı her kıl çeşidi ve kıl kökü rengi için sonuç vermesidir. Büyük bölgelerden ziyade, küçük bölgeler için dudak üstü, çene altı gibi veya epilasyon sonucu kalan kıl köklerini temizlemek için iğneli epilasyon yöntemi fazlasıyla tercih edilmektedir.